historia

Jaakko ja Mikael ovat tehneet musiikkia jo yli 30 vuotta. Ensin Rock-bändeissä Cencor, Syphilis ja Lautaoja Band. Bändin kokoonpano oli jokseenkin sama koko ajan, mutta nimi vaihtui pari kertaa. Tuolloin Jaakko soitti kitaraa, Mikael rumpuja, Lasse Hinkkanen bassotteli ja Seppo Taipale komppasi kitaralla.

Kun paikalliset ravintolat olivat soittajapulassa erilaisista tilapäiskokeiluista syntyi Tanssiorkesteri Uranus, joka kierteli ympäri Keski-Suomea ja kauempanakin 70 - 80 lukujen vaihteessa muutaman vuoden. Uranus oli muutoin edellinen kokoonpano, mutta Sepon tilalle tuli Pentti Isojärvi Haitareineen.

Noihin aikoihin Jaakko ja Mikael osallistuivat Soundi-lehden biisikilpailuun nimimerkillä "Cowboy" Kappale oli nimeltään Lucky Luke. Kappale sijoittui toiseksi, voittaja oli proge-biisi Jumalat julmat. Lucky Lukesta pojat tekivät omakustanteen.

Myöhemmin se ilmestyi Agenttijuna-kasetilla Eero Peltosen uudelleen sovittamana. Uranuksen hajottua kasattiin Jaakko ja Mikael Kvartetti. Jaska rupesi kosketinsoittimiin ja Mikko kitaraan. Rumpuihin tuli Justu Viitanen ja Seppo Taipale aloitti basistin uran. Orkesteri esiintyi mm. radion "musiikkia maakunnista" ohjelmassa ja teki vuonna -85 kasetin Agenttijuna. Kustantaja oli JP-musiikki. Kyseinen julkaisu ei kuitenkaan päässyt levyksi asti, vaan levy-yhtiö teki konkurssin.90-luvun alussa julkaistiin omakustanteena single Yölintu / Takaisin kaipaan, joka sai kohtalaisesti radiosoittoja ollakseen omakustanne. Kuitenkaan mikään levy-yhtiö ei kiinnostunut poikien Yölintu-sovituksesta, joka oli beat rytmissä.

Tuohon aikaan Jaakko ja Mikael Kvartetti säesti useita sen ajan levytähtiä. Usein keikalle lähdettäessä ei ollut edes tiedossa, kuka tulee solistiksi, vaan asia luettiin matkalla paikallisesta lehdestä. Sellaiselta reissulta alkoi myös yhteistyö Eero Avenin kanssa. Eero sattui pitämään poikien meiningistä ja ehdotti yhteisiä keikkoja enemmänkin. Yhteistyö poikikin sitten Eeron kanssa yhteisen levyn Onnen sävel. Juuri hiukan ennen levyn tekoa orkesteri vaihtoi nimekseen Superset. Eero Aven ja Superset teki useita kiertueita aina pohjoisinta lappia myöten. Välillä (ilman Eeroa) Superset piipahti kahtena vuotena soittamassa Teneriffalla asti. Kun Topi Sorsakosken Agents piti keikkataukoa, toimi Superset myös parilla kiertueena Topin bändinä, vaikkakaan ei saanut käyttää omaa nimeään kyseisillä reissuilla.

Superset hajosi erimielisyyksiin, kun bändi oli soittanut Jaakko & Mikael Kvartetti-aika mukaanlukien kymmenen vuotta. Oli aika ottaa vanha nimi takaisin. Mukaan löytyi rumpuihin Timo Grönberg Multialta ja niin syntyi Trio Jaakko ja Mikael. Trio keikkaili hiljaista, mutta kuitenkin tasaista tahtia ympäri Suomea välillä säestäen Eeroa ja muitakin artisteja.

Superset kasattiin Eeron toivomuksesta vielä kerran levytysstudioon ja tehtiin "Mandoliinikrapula" joka on ollut yhteistyön kaikkein menestynein teos.

Myös trio on ollut mukana parilla Eeron uudemmalla CD:llä. 2000-luvulle tultua oli usein solistina myös Kicke Paananen. Viidentoista vuoden kuluttua ensimmäisestä äänitteestä Jaakko ja Mikael löysivät kustantajan musiikilleen ja näin syntyi CD Onnen kyyneleitä.

Trio Jaakko & Mikael soitteli kimpassa vuoteen 2003, jonka lopussa Mikael siirtyi Balansiin.
Kun sopivasti poikien keikka-autokin romuttui, aloitti Jaska välivuoden.

TV:ssä Jaakko & Mikael on ollut kahdesti. 1978 TV1:n ohjelmassa "Uusia kykyjä" Toinen kerta tapahtui samaan aikaan, kun Suomi pelasi kilpailevalla TV-kanavalla Ruotsia vastaan, voittaen maailmanmestaruuden jääkiekossa. Ohjelma oli "Pro Laila" MTV3:ssa. Eero Avenin kanssa esitetty "Mambo Rock". Sitä ei oikein moni tainnut katsoa...

Superset Trion viimeiseksi keikaksi muodostui metsätanssit Eeron kanssa Heurekassa Vantaalla. Tuolloin Mikael oli pyydetty mukaan Balanssiin ja koska Supersetillä oli keikkarintamalla tavattoman hiljainen vaihe, hän suostui mukaan. Jaakon ja Mikaelin yhteiseen keikkailuun tuli sitten kolmen vuoden tauko. Tänä ajanjaksona Jaska piti vuodenverran taukoa, joskin pari tuurauskeikkaa Harton ja Raimon kanssa tehtiin sinäkin aikana. Sieltä alkoi itää yhteistyö ajatus, mutta Hartolla ja Raimolla oli töitä omilla suunnillaan.

Jonkin ajan päästä kuitenkin Harto oli vapautumassa Rinteen Janin bändistä, jossa soittajien vaihtuvuus on huippuluokkaa, Hän ja Jaska alkoivat miettiä uutta porukkaa. Raimollakaan ei ollut Iltatähdessä liikaa keikkoja, joten hän oli myös innokas lähtemään mukaan. Timo Grönberg, joka oli soittanut Superset Triossa rumpuja, lähti basistiksi. Hänkin kun on useamman soittimen taitaja. Sitten syntyi Soundset.

Näin mentiin kaksi vuotta, sitten Timo lopetti keikkailun ja Mikael, joka oli siirtynyt Balanssin hajottua Rinteen Janin Charttersiin ja joutunut siellä bändin johtohahmon kanssa konfiktiin, tuli joukkoon.

Nykyinen vauhdikas kokoonpano on alkanut saada suosiota tanssin harrastajien parissa. Heidän palvelemisensa on orkesteri ottanutkin ”kunnia-asiakseen”.

Mikko kertoo myös osaltaan...

Tuli siis pesti Balanssiin, kitaristiksi. Aloitimme ensin Kari Piirosen kanssa. No, homma ei oikein toiminut. Solistiksi vaihtui Birgit Ohra-aho, yhteistyötä tehtiin noin kaksi vuotta. Sitten tuli Jani Rinne ja Charter´s, kitaristina. Siinä meni ehkä vuoden verran. Nyt sitten painetaan tällä Soundset-poppoolla. Basson ja kitaran kanssa.

Tässä ollaan keikalla Teneriffalla. Solisti lienee tutun näköinen. Hän ei muuten edes itse tiennyt, että häntä hiukan huijattiin. Kyseinen Beach klubi oli niitä, joista myytiin lomaosakkeita. Sinne haluttiin joku kuuluisuus, johon vedota, kuinka hänkin omistaa osakkeen ko. paikasta. Bändin basisti oli puoli vuotta myyjänä ko. time sharing firmalla ja hommasi Supersetille keikan, kun oli tiedossa milloin Paula tulee. Tarvittiin Suomalainen orkesteri, että voitiin houkutella hänet esiintymään.

Tällainen Chords-keikkakin tehtiin kerran. SoitettiinTriona GrönberginTimon kanssa. Minä soitin kitaraa ja Jaska bassoa. Muuten oli kovasti kivaa, mutta yleisöä ei lainkaan. Neroja ei näemmä aina ymmärretä...


Tässä kuvassa on Uranus tauolla Haapamäen suojalla. Vuosi ei tule mieleen. Vasemmalta: Lasse, Mikko, Jaska, Pentti ja Pentin vaimo Sarita. Komeita poikia, oikein liivit ja kaikki...Katso tarkemmin "Keikat" välilehdeltä.

Viihdeverkko

Keikat myy:
Viihdeverkko Oy
Manssilantie 4
16300, ORIMATTILA
Mika Linden
P. 0400 640 036